12 Kasım 2013 Salı

HAYDİ YAZALIM...

Yazan: Unknown Saat: 18:25 Yorum Yap

Çocuk kitapları haftası başladı. Bu hafta sizde çocuğunuzla birlikte hikaye yazmak ister misiniz?

Bizim Hikayemiz Projesi bir Pedagoji Derneği projesidir.

Projedeki amaç çocukların çeşitli resimler eşliğinde kendi hikayelerini oluşturmasıdır. Bu vesile ile çocuklar üretmeye, düşünmeye başlayacak ve belki de ilk defa kendi öykülerini yazmış olacaklardır. Öyküler çocukların iç dünyasına ulaşmak açısından da yol gösterici olabilecektir.


pedagoji derneği

Projeye Kimler Katılabilir?

Projeye öğretmen ve anne-babaların önderliğinde tüm çocuklar katılabilir.

Katılımcılar Ne Yapacak?

Projeye katılan anne-baba ya da öğretmenler sitemizde yer alan 6 resmi bilgisayarlarına indirecekler, ya da çıktılarını alacaklar ve yanlarındaki çocukla birlikte resimler eşliğinde çocuğun kendi öyküsünü yazmasına destek olacaklardır.

Hikâye Grup Halinde Yazılabilir mi?

Hikâyeler bir çocukla yazılabileceği gibi 3 çocukla birlikte de yazılabilir. Yapılan uygulamalarda, 3 çocuktan fazla çocuk olduğunda hikâye yazmanın zorlaştığı görülmüştür. Bir öğretmenseniz, çocukları en fazla üçlü gruplar şeklinde hikâye yazmaya teşvik edebilirsiniz.

Proje Hangi Yaş Grubunu Kapsıyor?

Hikayeler 4-10 yaş arası çocuklarla yazılabilir. Büyük çocuklar hikâyelerini kendi elleri ile yazarken, küçüklerin hikâyesini anne-baba ve öğretmenler yazabilirler.

Hikâyelerimizi Nereye Gönderelim?

Hikâyelerinizin yayınlanmasını istiyorsanız. Çocuğun adı, yaşı ve katıldığı il ile birlikte (Örn: Ahmet Ağaç-5 Yaş-İstanbul) bilgi@pedagojidernegi.com adresine gönderebilirsiniz. Çocuklardan alınan hikâyeler gelecekte kitaplaştırılabilir. Hikâyeyi bize ulaştırmakla birlikte hikâyelerin tüm telif haklarını da Pedagoji Derneği’ne verilmiş olur.

Hikâye Yazmaya Başlamadan Önce Ne Yapalım?

Proje kapsamında çocuklarla birlikte hikâye yazmadan önce, çocuklardaki kitaplara karşı olan merak ve sempatiyi arttırmak için onlarla bir hikâye okumanızı tavsiye ediyoruz. Seçtiğiniz hikâyede olaylar arasında geçişleri çocuklara bırakabilirsiniz. Bu onların hikâyeye katkı sağlamalarını ve olaylar arasında bağlantı kurmalarını sağlar. Örneğin; “Vakvak’ın kardeşleri annelerine haber verdiler. Bakalım şimdi ne olacak. Sizce ne olmuş olabilir çocuklar?” Ayrıca hikâye arasında onlara sorular yöneltebilirsiniz. Örneğin; “Herkesin çok sevdiği şeyler vardır: Oynamak, gezmek, yemek yemek…’ Peki, sizin en sevdiğiniz şeyler neler?” Hikâye bittikten sonra onları hikâyeye sağladıkları katkı ve hayal güçleri için takdir edip hikâye yazma konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Bu aşamayı yerine getirmeden de hikâye yazmaya başlayabilirsiniz.

Hikâye Yazarken Nelere Dikkat Edelim?

Çocuğa birlikte bir oyun oynanacağı ve bu oyunun bir hikâye yazma oyunu olduğu söylenir. Oyunun adı “Bizim Hikâyemiz” dir. Resimler eşliğinde hikâye yazılacağı çocuğa aktarılır.
Oluşturulması beklenen hikâyenin altı temel resmi/nesnesi vardır. Nesnelerden birinde üç çocuk bulunmaktadır. Önce çocuklara bu resim gösterilir ve çocuğa hangisi ile ilgili hikâye yazmak istediği sorulur. Çocuk bir ya da birden fazla kişi ile hikâye oluşturmak isteyebilir.
Çocuğa daha sonra seçtiği karakterlerin adı, yaşı ve nerede yaşadıkları sorulur? İsterlerse bu çocukların diğer özelliklerini anlatabilecekleri söylenir. “Bu çocuklar hakkında daha fazla bilgi vermek ister misin? Onların başka özellikleri neler olabilir?” cümlesi ile bu süreç tamamlanır.
Sonra, çocuğun önüne tüm resimler konulur. Çocuklu resimler de bu esnada diğer resimlerin arasında yer alacaktır. Çocuğa şu yönerge verilir: “Şimdi seninle içinde bu resimdeki eşyaların yer aldığı bir hikâye yazacağız. İstediğin resimden başlayarak hikâyeni anlatmaya başlayabilirsin. Hikâyen bittiğinde ‘Bitti’ diyerek beni uyarabilirsin.”
Çocuk resimlerden birindeki nesneyi tanımazsa çocuğa o nesnenin adı söylenmez. “Bunun ne olacağına sen kadar ver” denilebilir. Çocuk hiçbir yorum getiremezse o zaman nesnenin adı söylenebilir.
Bu şekilde tamamlanan hikâye çocuğa tekrar okunur ve ilk hikâyesi olarak saklanır.

0 yorum :

Yorum Gönder